hun eng deu

Interjú Dr. Kovács L. Gáborral


2015-11-10

A Tudás-Park fő bázisa a PTE Szentágothai János Kutatóközpontja. Dr. Kovács L. Gábortól, a kutatóközpont elnökétől, a projekt szakmai vezetője adott számunkra interjút.


A Pécsi Tudományegyetem a Tudás-Park projektben konzorciumvezetőként vesz részt a PBKIK és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. mellett. Amellett, hogy az egyetem ellátja a projektmenedzsment tevékenységet, elsősorban az intézménynél meglévő K+F kapacitás becsatornázásával, a vállalkozások és befektetők igényeinek megfelelő tudás közvetítésével, az innovációs potenciállal bíró szellemi tőke hatékony hasznosítása útján kívánja elősegíteni a projektcélok elérését.

Hol tart jelenleg a projekt megvalósulása?

A projekt szakmai megvalósítását áprilisban megkezdtük, de a támogatási szerződés csak a napokban kerül aláírásra, így az érdemi munka nagyobb része sajnos egy nagyon rövid - szeptembertől novemberig tartó - idő alatt kell, hogy megvalósuljon.

 Milyen előnyei származnak a Pécsi Tudományegyetemnek a projektből?

Az egyetem - mint a régió legjelentősebb tudásbázisa - a projekt által szeretné kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitásait nyitottabbá tenni a piac felé, a Szentágothai János Kutatóközpont (SZKK) nyugat-európai szintű kapacitásait a régió gazdaságának fellendítése érdekében felhasználni és a korábbinál gyorsabban, jobban és hatékonyabban reagálni a piac ilyen irányú igényeire. A projekt által terveink szerint az SZKK egy vállalkozásfejlesztési és innováció központtá fejlődik majd, és a tervezett régiós „tudáspark” centrumává válik.

 Az egyetem korábban zajló projektjeihez képest miben új a Tudás-Park, vannak-e benne olyan kapcsolatok, probléma megoldási módszerek, amelyek eddig nem jellemezték a futó projekteket?

Mindenképp jelentős különbség a korábbi projektekhez képest, hogy a régió három jelentős szereplője, a város, a kamara és az egyetem szoros együttműködéséről van itt szó. A projekt jelentőségét az adja, hogy e három szereplő erőforrásait, tudását, kapacitásait egy közös cél - egy innovációs ökoszisztéma kialakítása és működtetése - érdekében integrálja.

Miként vonhatók be a vállalkozások az egyetemen zajló kutatásokba illetve azok megvalósításába? Egyáltalán milyennek érzik a vállalkozók hajlandóságát, aktivitását e területen?

A Pécsi Tudományegyetem számos formában választ tud adni a helyi kis- és középvállalkozások, vagy akár az országos nagyvállalatok igényeire, értve ez alatt konkrét fejlesztési feladatokat, laborkapacitás vagy szakembereink tudásának biztosítását, közös pályázatokon való részvételt, netán szakmai tanácsadást, oktatást, képzést. Amiért a valóságban a verseny- és az akadémiai szféra mégis oly távol marad egymástól, az az, hogy „nem beszélik egymás nyelvét”. Szükség van egy tolmácsra, aki közvetít, aki egyaránt ismeri a gazdasági szféra igényeit és az egyetem kapacitásait, és e kettőt megfelelő helyen, módon és formában engedi találkozni. Tapasztalataink szerint a vállalkozások sokszor azért maradnak távol az egyetemtől, mert nem pontosan tudják, milyen támogatást is várhatnának egy-egy konkrét piaci igény jelentkezése esetén. Jellemző az is, hogy ha egy K+F kooperáció létrejön, azt újabb és újabb követi, és az együttműködés a felek megelégedésére, hosszú távon fennmarad.

Mit várnak a projekt többi szereplőjétől, a várostól, a kamarától a sikeres projekt érdekében?

A projekt megvalósítása versenyfutás lesz az idővel, így arra számítunk, hogy novemberig sikerül megalapozni egy olyan hosszú távú együttműködést a partnerek között, amelyet a későbbiekben - a régió versenyképességének fellendítése érdekében - tovább tudunk majd építeni.