hun eng deu

Interjú Rabb Szabolccsal


2016-02-01

Rabb Szabolcs a PBKIK innovációs osztályvezetője, a projektben a kamara operatív vezetőjét kérdeztük a projekt szakmai tevékenységéről és a várható eredményekről.


Mi lehet a projekt kézzelfogható eredménye?

A kamara szempontjából a legfontosabb eredmény a helyi KKV-k kutatási kapacitásainak és igényeinek feltérképezése és az egyetemi kutatások nemzetközi kiajánlása lesz. A KKV igények és az egyetemi kapacitások összelinkelése egy öngerjesztő gazdasági folyamatot indít el, amely segítségével helyben maradhatnak fejlesztési források,  egymás folyamatait segíti a két fél együttműködése, gazdasági eredményesség – fejlesztési projektek eredményei jutnak el helyi és nemzetközi piacokra. Ha ez az együttműködés elindul, akkor abból minden szakmai szereplő profitál, a gazdasági szempontú utolsó helyezésünket lassan is de javíthatjuk.

Mondana egy konkrét példát?

Helyi gépipari cég a gyártási folyamatainak megfelelő automatizált rendszert fejlesztett és gyártatott Németországban. A projekt hatására hasonló fejlesztések helyben valósulnak meg, az egyetem kutatói – mérnökei és a cégek együttműködésében. Fejlesztési források helyben hasznosulnak, hozzáadott értéket teremtünk. Ezek évente a milliárdos összeget is elérhetik, meghaladhatják.

Milyen az együttműködés a kamara és az egyetem között?

A mi szintünkön, azaz operatív szinten nagyon jó, évek óta szoros szakmai kapcsolatban állunk; közös projekteket valósítottunk meg az elmúlt években a Technológia Transzfer Irodával, Műszaki Karral, Közgazdaságtudományi Karral. A Kutató Központ munkájába is belelátunk, a kutatási csoportok céljait ismerjük, azokat saját eszközeinkkel igyekszünk is segíteni.

Hogy lehet az együttműködést javítani, még fejleszteni?

Kompetenciák mentén szükséges a szakmai feladatokat meghatározni és azokat egyeztetni. Párhuzamos feladatvégzésekkel rengeteg energiát és időt veszítünk, ráadásul a hatékonyság is csökken. A projektben az egyetem és a kamara kezdeményezésére Közös Innovációs Ügynökség létrehozását is megvizsgáljuk, akár a Város bevonásával. Ez az ügynökség alkalmas lehet a híd szerep és specifikus feladatok ellátására; a kompetenciák és természetesen az érdekek mentén.