hun eng deu

Új karral gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem


2016-03-01

2016. február 29-én délután megtartotta alakuló kari tanácsülését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Gyógyszerésztudományi Kara (GyTK). Az ünnepélyes ülésen képviseltették magukat többek között a PTE társkarai, a hazai gyógyszerész társkarok vezetői, valamint a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara képviselői.


A Pécsi Tudományegyetemen 2000 szeptemberében indult meg a gyógyszerészképzés. Az azóta eltelt másfél évtizedben a Gyógyszerésztudományi Szak folyamatos fejlődése eredményezte azt, hogy a karrá váláshoz szükséges valamennyi szervezeti és infrastrukturális feltételnek megfelelhessen az intézmény. Így 2016-tól a gyógyszerészhallgatók a Pécsi Tudományegyetem legfiatalabb karán kezdhetik meg, illetve a szakról „átkerülők” folytathatják tanulmányaikat.

Az ünnepélyes kari tanácsülésen Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében elmondta: „Hosszú folyamat volt, amely során sok ember kitartó munkája eredményezte ennek a karnak a megszületését. Az igazi munka azonban még hátravan, hiszen a kar felvirágoztatása a hosszú távú cél. Hiszem, hogy ehhez a szakmai háttér már most adott, az infrastrukturális háttér pedig a közeljövőben biztosítva lesz.” – hangsúlyozta a rektor.

A kar megbízott dékánja, Perjési Pál egyetemi tanár abbéli reményét fejezte ki, hogy a tudományterület jelentősége és ezáltal népszerűsége töretlenül fejlődik tovább: „Az elmúlt években országos tendencia volt, hogy egyre többen választották a gyógyszerészképzést a felsőoktatásban. Tekintettel arra, hogy a gyógyszerész diplomák az EU országok között kölcsönösen elfogadottak, minden reményünk megvan arra, hogy a magyar nyelvű képzésünk mellett folyamatosan tudjuk emelni az idegen nyelven tanuló hallgatók létszámát is.” – mondta el köszöntőjében a kar első embere.