hun eng deu

Még szorosabbra fűzi kapcsolatát a Richter a PTE-vel és Pécs városával


2016-03-22

2016. március 22-én együttműködési megállapodást írt alá Pécsett Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. A kontraktus tulajdonképpen az egyetem és a gyógyszergyártó cég 2010-es megállapodásának megújítása, megerősítése és kibővítése.


2010 óta működik együtt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Richter Gedeon Nyrt., és az eddigi közös kutatások és fejlesztések igen biztatóak – hangzott el a kedd délelőtti eseményen a PTE Szenátusi tanácstermében. Éppen ezért nem is lehetett kérdéses, hogy ez az együttműködés tovább folytatódjon, sőt, kibővüljön, ugyanis Pécs Megyei Jogú Város is háttértámogatásáról biztosította a magyarországi központú, innovációra épülő specializált gyógyszercégnek és hazánk első egyetemének közös munkáját.

Az elmúlt évek során elsősorban a társadalom széles rétegeit érintő, testi és szellemi leépüléssel járó betegségek lehetséges ellenszereit, és azok hatásait vizsgálták a PTE és a Richter szakemberei. 2014 januárjában az együttműködés keretében Kővágószőlősön átadták a nemzetközi színvonalú, a legszigorúbb standardoknak, előírásoknak és etikai normáknak mindenben megfelelő viselkedés-kutató egységet, a Grastyán Endre Kutató Központot, ahol azóta a kutatások zajlanak.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében elmondta: „A nagy magyar egyetemek számára egyértelműen az egyik legfőbb kiugrási lehetőség a gyógyszerkutatás, és nagy öröm számunkra, hogy ilyen neves partnert tudhatunk magunk mellett ezen a területen. A Pécsi Tudományegyetem magasan kvalifikált szakembergárdája és a Richter Gedeon Nyrt. profizmusa és stabil háttere garancia lehet a sikerre! Örömmel vesszük, hogy immár a város vezetése is támogatásáról biztosítja a közös munkát.” – hangsúlyozta a rektor.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója beszédében kiemelte: „A Richter számára hagyományosan kiemelten fontos az innováció, így a magyar szakemberekkel és intézményekkel való szoros együttműködés is, amelynek kiváló példája a Pécsi Tudományegyetemmel és Pécs városával folytatott közös munka”.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere arról szólt, hogy a baranyai megyeszékhely számára minden olyan kezdeményezés, program támogatásra érdemes, amely munkahelyek teremtésével kapcsolatos, vagy a városban felhalmozódó tudás helyben tartását célozza. „Az egészség- és gyógyszeriparban, a kutatásfejlesztésben komoly lehetőség van jelenleg, s ez az előrejelzések szerint a jövőben is így lesz. Éppen ezért példaértékű minden olyan projekt, amely a fentiek megerősítését szolgálja Pécsett” – hangsúlyozta a városvezető.