hun eng deu

Folytathatja nagyreményű kutatásait a PTE!


2016-07-25

Kihirdették a GINOP-2.3.2-15 azonosító számú („Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” című) pályázati felhívás első körös értékelési szakaszára beérkezett, egymilliárd forintot meghaladó támogatási igényű projektek támogatásához való hozzájárulásról szóló Kormányhatározatot a Magyar Közlönyben. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) két projektjét is támogatásra érdemesnek tartották: a mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelését, illetve a 3D nyomtatási és vizualizációs központ kialakítását célzó projekt egyaránt közel 2-2 milliárd forint uniós támogatásban részesül.


A Pécsi Tudományegyetemen évek óta zajlanak kutatások a mesterséges megtermékenyítés hatékonyságának növelése érdekében. „Az elmúlt években számos kecsegtető eredményt sikerült elérnünk, de ezek az eredmények rutinszerű klinikai alkalmazása olyan nanotechnológiára épülő gyorstesztek, úgynevezett chipek kifejlesztését követelik meg, amelyek költséghatékonyan és reprodukálhatóan képesek a klinikai minták diagnosztikai vizsgálatára.” – mondta el Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának elnöke, a kutatás szakmai vezetője. „A most kihirdetett támogatásnak köszönhetően folytatni tudjuk a kutatásainkat, melyek révén reményeink szerint a jelenlegi mintegy 30%-ról közel 50%-ra tudnánk növelni a mesterséges megtermékenyítések eredményességét.” – tette hozzá a professzor. A „Chip-technológia alkalmazása a humán in vitro fertilizáció eredményességének javításában” című projekt több mint 1,975 milliárd forint támogatást nyert el.

Szintén megközelíti a kétmilliárd forintot a „3D nyomtatási és vizualizációs technológiákat alkalmazó interdiszciplináris kutatási, oktatási és fejlesztési központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen” című projekt támogatási összege. A PTE stratégiai tervei között kitüntetett helyen szerepel a 3D technológiákat és fejlesztéseket megvalósító nagyprojekt, amelyben jelenleg öt kar kutatói és hallgatói vesznek részt aktívan. A munkálatok kezdeti fázisában létrejött a PTE Szentágothai János Kutatóközpont égisze alatt a PTE 3D munkacsoportja, amelyben a pécsi egyetem öt karának – Általános Orvostudományi Kar, Közgazdaságtudományi Kar, Műszaki és Informatikai Kar, Művészeti Kar és Természettudományi Kar – kutatói és hallgatói dolgoznak együtt. A 3D projekt szakmai vezetője, Nyitrai Miklós, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára kiemelte: „A 3D technológia ma már nem csak a jövő, hanem a jelen is. Ahogy a technológia egyre elérhetőbbé válik, a tudományos fantasztikum területéről nagyon hamar akár a háztartásokba is átkerülhetnek a 3D nyomtatók, és nem túlzás azt állítani, hogy mindennapjainkra is komoly hatással lesznek a belátható közeljövőben. A Pécsi Tudományegyetemen zajló kutatások is ezt a folyamatot segíthetik elő, és gyorsíthatják fel” – adott hangot véleményének a kutatást vezető professzor.