Page 12 - Bm_erforr_hun
P. 12
elmiszeripar
Az élelmiszeripar a megyében szorosan összefügg az élelmiszeripari termékek gyártásával, az agrár innovációval
(mezőgazdasági gépgyártással), a termékek kereskedelmével. A helyi hazai tulajdonú élelmiszeripari és agrár-
vállalkozások legtöbbje célul tűzte ki a fenntarthatóságot, mind az előállításban, mind a fogyasztásban. A helyi
fejlesztések lefedik a teljes élelmiszeripari láncot érintő kutatás+fejlesztés+innovációt (KFI). Az élelmiszeripari
projektek célja olyan térben és időben rövid élelmiszerlánc kialakítása, amely megőrzi a biológiai értéket, segíti a
helyi„brand” kialakítását és ezáltal nem csak a helyi értékesítés lehetőségét, hanem a külpiacra kerülés lehetőségét
is megteremti (különösen a hungarikumok esetében). A helyi élelmiszergazdaságban a nagy hozzáadott értékű,
minőségi élelmiszerek, funkcionális élelmiszerek, a hungarikumok előállítása során, valamint az élelmiszerláncok
lerövidítése és az élelmiszer-biztonság területén is jelentős a KFI szerepe.
Legfontosabb helyi ágazati fejlesztési prioritások
Hagyományos mezőgazdasági termékek, termékláncban megye speciális termékeivel kapcsolatos funkcionális
történő felhasználásának kutatása, különös tekintettel élelmiszerek kutatása, piaci termékké fejlesztése (pl.:
az élettani hatásokra, pl.: szőlőmag, ill. gyógynövény mézkapszula, életkorhoz illő élelmiszerek fejlesztése),
hozzáadása gyümölcsléhez, komló növényi alapanyagra egészséges élelmiszer adalékok fejlesztése, szőlőfajtákkal
épülő manufakturális sörgyártás kísérleti fejlesztése. A kapcsolatos kutatások.
Az élelmiszeriparban dolgozó vállalkozások rendelkeznek a szükséges működési és gyártási licencekkel.
Fotó: Gere Attila Pincészete
10
Az élelmiszeripar a megyében szorosan összefügg az élelmiszeripari termékek gyártásával, az agrár innovációval
(mezőgazdasági gépgyártással), a termékek kereskedelmével. A helyi hazai tulajdonú élelmiszeripari és agrár-
vállalkozások legtöbbje célul tűzte ki a fenntarthatóságot, mind az előállításban, mind a fogyasztásban. A helyi
fejlesztések lefedik a teljes élelmiszeripari láncot érintő kutatás+fejlesztés+innovációt (KFI). Az élelmiszeripari
projektek célja olyan térben és időben rövid élelmiszerlánc kialakítása, amely megőrzi a biológiai értéket, segíti a
helyi„brand” kialakítását és ezáltal nem csak a helyi értékesítés lehetőségét, hanem a külpiacra kerülés lehetőségét
is megteremti (különösen a hungarikumok esetében). A helyi élelmiszergazdaságban a nagy hozzáadott értékű,
minőségi élelmiszerek, funkcionális élelmiszerek, a hungarikumok előállítása során, valamint az élelmiszerláncok
lerövidítése és az élelmiszer-biztonság területén is jelentős a KFI szerepe.
Legfontosabb helyi ágazati fejlesztési prioritások
Hagyományos mezőgazdasági termékek, termékláncban megye speciális termékeivel kapcsolatos funkcionális
történő felhasználásának kutatása, különös tekintettel élelmiszerek kutatása, piaci termékké fejlesztése (pl.:
az élettani hatásokra, pl.: szőlőmag, ill. gyógynövény mézkapszula, életkorhoz illő élelmiszerek fejlesztése),
hozzáadása gyümölcsléhez, komló növényi alapanyagra egészséges élelmiszer adalékok fejlesztése, szőlőfajtákkal
épülő manufakturális sörgyártás kísérleti fejlesztése. A kapcsolatos kutatások.
Az élelmiszeriparban dolgozó vállalkozások rendelkeznek a szükséges működési és gyártási licencekkel.
Fotó: Gere Attila Pincészete
10